Preskoči na vsebino


Družba Marijinih sester

Nova skupnost na Zakrpatju

 

 Po enajstih letih življenja in služenja v glavnem mestu Ukrajine, smo Marijine sestre odprle drugo  skupnost na zahodnem delu te velike države. In sicer na Zakrpatju v bližini mesta Užgorod, v vasi Turja Remeta na domu naše s. Marte Meško.  

 Za našo Družbo in vso Vincencijansko družino v Ukrajini je bil zelo srečen dan 22.oktober 2016, ko je bilo uradno odprtje nove medprovincijalne skupnosti. Skupaj z vaščani smo se zbrali pri sv. maši, ki jo je vodil Mukačevski škof msgr. Antal Majnik, ob somaševanju mnogih duhovnikov med njimi tudi generalnega predstojnika lazaristov g. Tomaža Mavriča ter novega vicevizitatorja Jana Trzopa.

 Gospod škof je z nami delil veselje in hvaležnost, da je v njegovi škofiji nova redovna skupnost, ki s služenjem ubogim oznanja evangelij. Opogumljal nas je tudi z besedami sv. Janeza Pavla II.: »Ne bojte se!« Naj se ne bojimo težav, težkih situacij in preizkušenj. Naj se ne bojimo srečevati z njimi in jih reševati.

 V pridigi nas je najprej nagovoril g. Vicevizitator. Spomnil nas je: »Sestri sta na novi postojanki po Božji volji. Lažje bi jima bilo ostati v svojih skupnostih, pri svojem dosedanjem služenju, kjer jima je bilo že vse poznano, kjer sta imeli uspeh pri delu, ... A sta zaradi širjenja Božjega kraljestva vse zapustili in sedaj začenjata zopet vse znova.  Novo skupnost lahko vidimo, kot delo in skrb Boga za tukajšnje ljudi. Pošilja vam sestre, ki bodo v vaši vasi z delom in molitvijo govorile o usmiljenju in k temu s svojim zgledom vabile tudi vas.«

 G. Tomaž Mavrič pa nas je v nagovoru predvsem spodbujal k sodelovanju, da bi s skupnimi močmi gradili Božje kraljestvo.  Da bi, kot nas vabi papež Frančišek v letu Božjega usmiljenja najprej mi sami v svojem življenju doživeli Božje usmiljenje; ljubezen usmiljenega Očeta, njegov usmiljeni pogled, njegovo vztrajno in ponižno čakanje. Vabil nas je naj se spomnimo, kolikokrat smo bili sami deležni usmiljenja v svojem življenju. Saj bomo po izkušnji Božjega usmiljenja, tudi sami želeli deliti Božje usmiljenje.

 Po sv. maši je g. škof blagoslovil samostan, v katerem sedaj živita s. Jožica Sterle, ki je zadnjih enajst let že delovala v Kijevu ter s. Ivančica Fulir, ki prihaja iz hrvaške province. Njuno služenje je povezano z lazaristi, ki delujejo na tem območju, v župnijah med otroki in mladimi ter po mnogih okoliških vaseh med ostarelimi in bolniki.

 Skupaj s sestrama se veselimo »rojstva« nove skupnosti, njune odprtosti in korajže. Naj ju na vseh poteh spremlja Božji blagoslov. 

s. Barbara Peterlin

 

 

Na prošnjo Marijinih sester je bil na škofiji v Gradcu 16. septembra 2016 sestanek s škofom Wilhelmom Krautwaschljem, na katerem smo mu izročili uradno prošnjo za začetek postopka za beatifikacijo s. Leopoldine Jožefe Brandis. Iz Rima je za to priložnost prispel generalni postulator Misijonske družbe, g. Shijo Kanjirathamkunnel, ki je škofu predal vse potrebne dokumente za začetek postopka. Ob tej priložnosti je namesto g. Tomaža Mavriča za vice postulatorko imenoval s. Marto Meško, MS.

Uradni prošnji za začetek postopka je bil priložen kratek življenjepis s. Leopoldine, navesti smo morali razloge, zakaj je prošnja za proces vložena tako pozno (šele po dobrih sto letih od njene smrti), potreben je bil popis dokumentov iz časa m. Brandis, ki so hranjeni v sestrskem arhivu generalne hiše v Parizu in provincialne hiše v Gradcu ter spisek literature, ki govori o njej. Zbrati smo morali zadostno število prič o sluhu svetosti m. Brandis. Za enkrat smo jih našli le v sestrskih vrstah, saj se je med nami »iz roda v rod« ohranjala zavest o njenem svetniškem življenju in izrednih dosežkih na polju dobrodelnosti. Potrebovali bi priče tudi iz vrst laikov, a do sedaj jih še nismo uspeli najti. Med ljudmi je spomin na to veliko ženo tekom preteklega stoletja sredi vseh zgodovinskih sprememb žal poniknil v pozabo.

Ko je škof sprejel zgoraj naštete dokumente, je razglasil uradni začetek postopka. Od tega trenutka dalje se m. Brandis imenuje božja služabnica, in od zdaj se tudi vodi evidenco morebitnih čudežnih uslišanj na njeno priprošnjo. Vabimo vas, da se z velikim zaupanjem zatekamo k njej in da nam morebitna uslišanja tudi sporočite.

 

 

 

Pri Celjski Mohorjevi družbi je sredi decembra 2015 izšla knjižica Berte Golob, Plemenita po rodu, plamteča v sočutju, ki opisuje življenje in delo m. Leopoldine Brandis, ustanoviteljice usmiljenk v avstroogrski monarhiji in ustanoviteljice Marijinih sester čudodelne svetinje. V četrtek, 28. januarja 2016, je bila v prostorih knjigarne na Nazorjevi skupaj s še drugimi ta knjižica predstavljena na literarnem popoldnevu Vstani in hodi. Pri predstavitvi naše knjižice je sodelovala tudi avtorica sama, ki je navdušeno spregovorila o liku te velike žene.

 

 

27. novembra Marijine sestre v tem letu še posebej hvaležno praznujemo praznik čudodelne svetinje, saj se spominjamo 200-letnico rojstva s. Leopoldine Brandis. Rojena je bila namreč prav na ta dan, 27. 11. 1815.

Mati Leopoldina je bila izredna žena, ki je v svojem času z materinskim čutom skrbela za uboge in zelo požrtvovalno delovala na dobrodelnem področju. Za njo ostajajo vidne sledi, ki jih moremo še danes občudovati. V tem jubilejnem letu smo začeli pripravljati postopek za njeno beatifikacijo.

 

 

200-LETNICA ROJSTVA

MATERE LEOPOLDINE BRANDIS

1815 – 2015

 

Vincencijevi, še zlasti Marijine sestre, se letos spominjamo 200-letnice rojstva naše ustanoviteljice, s. Leopoldine Brandis, ki je s svojim izjemnim delom v službi ubogih vplivala na razvoj bolniške oskrbe tudi v naših krajih.

Najbolj znane postojanke, kjer so pod njenim vodstvom in še dolga leta potem delovale sestre usmiljenke v Sloveniji, so bolnišnice v Mariboru in v Ljubljani, Umobolnica na Studencu, Zavetišče sv. Jožefa na Vidovdanski, sirotišnica Lihtenturn, ženska kaznilnica v Begunjah in druge.

Za dolgotrajnejšo bolniško oskrbo na domovih bolnikov je m. Brandis v Ljubljani leta 1878 na poseben način poskrbela z ustanovitvijo bolniških deklet, ki jih je duhovno in strokovno pripravila za tako delo. Ker se je za to navduševalo vedno več deklet, jih je iz Ljubljane kmalu začela pošiljati tudi v druge kraje, kjer so delovale sestre usmiljenke. Pozneje se je iz teh začetkov razvila Družba Marijinih sester.

Z mnogimi dobrimi deli in z izjemnimi krepostmi okrašeno življenje s. Leopoldine Brandis se je izteklo 11. januarja1900 v Gradcu. Njeni sodobniki, revni in bogati, so bili prepričani, da je umrla svetnica. Začeli so se ji priporočati v raznih težavah in v bolezni in mnogi so bili čudežno uslišani. V jubilejnem letu si prizadevamo, da bi se začel proces za njeno proglasitev blaženim.

 

 

VELIKA NOČ

Smo v velikonočni osmini. Za nami je obhajanje svetega tridnevja. Veliki četrtek, spomin Gospodove zadnje večerje z učenci, premišljevanje njegovega trpljenja in odrešilne smrti, sobota, morda najtežji dan, poln tišine, razočaranj, pričakovanj, upanja in negotovosti … in potem jutro vstajenja: Gospod je vstal in živi! Pred nami pojde v Galilejo, tam ga bomo videli.

In zdaj je čas, ko naj se vsak napoti v svojo Galilejo, v svojo vsakdanjost, ki pa ni več enaka kot prej, kajti pred nami vanjo vstopa vstali Gospod! Hodi z nami, vliva zaupanje, daje moči …  »Ne bojte se! … Jaz sem z vami vse dni do konca sveta …«

Veselo veliko noč! ALELUJA!

 

UVAJANJE V MOLITEV

 

Lepo vabljeni na UVAJANJE V MOLITEV. Vstopili bomo v dinamiko umirjanja ter v druge vaje molitve:

- Kako poslušati in slišati  Boga?

- Kako moliti s Svetim pismom ter vstopati v sporočilo Božje besede?

Vabijo Marijine sestre na Dobrovi pri Ljubljani in sicer od sobote 28. marca popoldan (ob 17. uri) do nedelje zvečer 29. marca 2015

Prijavite se na  naslov: s. Irena Grandošek, ul. Emila Adamiča 60,  1356 Dobrova pri Ljubljani , tel. 031/815-096 ali na : irena.grandosek@rkc.si

 

 

 

02.02.2015

Svečnica je praznik, ko se spominjamo Gospodovega darovanja v templju, obhajamo pa tudi dan posvečenega življenja. Ker smo v letu posvečenega življenja, smo ta dan želeli obhajati s posebnim dogodkom – bratje in sestre redovnih skupnosti ljubljanske nadškofije smo imeli od nedelje zvečer do ponedeljka zjutraj v stolnici nočno bedenje pred Najsvetejšim. Na sam praznik popoldne pa smo se skupaj z drugimi verniki zbrali v stolnici pri sv. maši, ki jo je vodil nadškof msgr. Stanislav Zore.

»Komur je podeljen neprecenljivi dar, da od blizu hodi za Gospodom Jezusom, temu je jasno, da more in mora ljubiti Gospoda z nedeljenim srcem, da mu more posvetiti vse žživljenje in ne le nekaj dejanj, nekaj trenutkov ali nekatere dejavnosti … Tisto, kar se človeškim očem lahko zdi zapravljanje, je za osebo, ki jo veže v kamrici srca Gospodova lepota in dobrota, nedvoumen odgovor ljubezni, je prekipevajoča hvaležnost, ker ji je bilo dopuščeno na poseben način spoznati Sina in deliti z njim njegovo božansko poslanstvo na svetu.« (Posvečeno življenje, 104)

 

 

10. januar 2015

Vrhovni kapitelj Družbe Marijinih sester, ki je danes zaključil svoje delo, je za nadaljnjih šest let izvolil novo vrhovno vodstvo Družbe: za vrhovno voditeljico je bila ponovno izvoljena s. Irma Makše, za svetovalke pa s. Kristina Rihar, ki je tudi namestnica vrhovne predstojnice, s. Marta Meško, s. Jelica Jukić in s. Ivana Vidoš.

 

 

8. januar 2015:

Danes dopoldne je ob navzočnosti nadškofa msgr. Stanislava Zoreta vrhovni kapitelj Marijinih sester izvolil za vrhovno predstojnico s. Irmo Makše, ki je s tem sprejela drugi šestletni mandat te službe. Ponovno izvoljeni čestitamo in ji voščimo Božjega blagoslova.

 

 

                                 

 

Praznik Gospodovega razglašenja, 6.1.2015.

V teh dneh na Dobrovi poteka 11. vrhovni kapitelj Družbe Marijinih sester. Za nami je dan duhovne priprave, ki jo je včeraj vodil upokojeni mariborski nadškof, dr. Marjan Turnšek. Ob božičnih evangelijih smo premišljevale in odkrivale, kako Bog vstopa v ta naš svet in deli z nami svoje življenje. Z današnjim dnem je kapitelj uradno začel zborovanje. Rdeča nit naših pogovorov je ODPRETI VRATA KRISTUSU IN UBOGIM. V želji, da bi bile kot Marija, Dekla Gospodova, in kot naši vzorniki, sv. Vincencij in naša ustanoviteljica, m. Leopoldina Brandis, odprte navdihom Svetega Duha, vsem, ki živite in dihate z nami, priporočamo v molitev vse naše delo in iskanja.

 

 

Za nas, Marijine sestre, je bilo iztekajoče se leto 2014 zaznamovano s pripravami na Vrhovni kapitelj, ki se bo začel 4. januarja 2015 na Dobrovi.

V središču naše pozornosti je tema Odpreti vrata Kristusu in ubogim,

pred nami pa so tudi volitve novega vrhovnega vodstva.

Povežite se z nami v prošnji k Svetemu Duhu za odprtost njegovim navdihom!

 

Vsem želimo blagoslovljen vstop v novo leto!

 

 

 

 

 

 

Duhovna dediščina m. Brandis

16. novembra 2014 je bilo v Štepanji vasi srečanje sester naše province. Dopoldne smo prisluhnile predavanju na temo apostolska duhovnost v naših Prvotnih pravilih, popoldne pa je bil čas za odmevanje in pogovor.

V duhovni dediščini matere Brandis odkrivamo dragocene bisere apostolske duhovnosti, ki so lahko svetla luč na naši poti tudi danes. Njen pogled je nepremično usmerjen na Boga, hkrati pa se z vso pozornostjo sklanja k človeku, ki je potreben pomoči.

Prevzeta nad skrivnostjo Božje prisotnosti v njenem srcu hoče biti z Bogom stalno v svetem pogovarjanju, in ta molitev se ne pretrga, ko v moči poslanstva odhaja med ljudi, saj v njih prepozna obličje Njega, ki jo pošilja. Ko v trpečem bratu zre in časti božjega Zveličarja, ohranja notranjo zbranost in mir, navzven pa se to ljubeče zedinjenje pokaže v izžarevanju neutrudne gorečnosti za dela ljubezni do ubogih.

 

 

 

Umrla s. KLEMENTINA ŠTRANCAR

15. oktobra 2014 je v Gospodu mirno zaspala s. KLEMENTINA Terezija ŠTRANCAR, Marijina sestra. 

Umrla je v 103. letu starosti in v 86. letu redovnega življenja.

Od nje smo se poslovili v torek, 21. oktobra, na ljubljanskih Žalah.

 

Provincialni kapitelj

V pripravi na Vrhovni kapitelj Marijinih sester je

od 2. do 7. oktobra 2014

na Dobrovi potekal Provincialni kapitelj s temo:

ODPRETI VRATA KRISTUSU IN POTREBNIM.

 
Print Friendly and PDF